Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на

...
Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на
Коментари Харесай

Горанов: Впрягаме 4,5 млрд. лева ресурс за бизнеса и самонаетите

" Правителството впряга запас от към 4,5 милиарда лева за подкрепяне на дребния и междинния бизнес, самонаетите лица и тези, които поради рецесията са в неплатен отпуск и няма да могат да поставят труд ". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция в Министерски съвет с присъединяване на премиера Бойко Борисов.

Горанов показа пакет от финансови ограничения за справяне с икономическите последици от пандемията от ковид.

Физически лица, наранени от епидемията и изключителното състояние, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще би трябвало да имат работни най-малко 5 работни дни през март, с цел да получат право да аплайват за безлихвен заем.

" Самоосигуряващи се лица, прекратили активност или имат най-малко 20% спад на приходите, имат право да кандидатства за заеми до 4 500 лв.. Те ще са безлихвени, с гратисен интервал от 12 месеца и период за издължаване до 5 години ", съобщи Горанов.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предварително без наказателна рента.
Те могат да аплайват пред 12 търговски банки.

" Вторият инструмент е заеми за обезпечаване на ликвидност на дребни и междинни предприятия – необезпечени оборотни заеми до 300 000 лв., също ръководени от ББР през комерсиалните банки. Очакваният портфейл заеми, който ще се получи по линия на този инструмент, може да доближи 2 милиарда лв. ", разгласи Горанов.

" Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие за 2020 година, по отношение на същия интервал за предходната година въз основа на финансовите доклади на сдружението, съществуване на вземания от клиенти. Срокът за кандидатстване по тази стратегия също е до края на годината ", уточни министърът на финансите. И предвижда, че забележителен брой предприятия ще могат да се възползват от финансовия инструмент.

През Европейския капиталов фонд с банки-партньори, измежду които ОББ, " Прокредит банк " и " Уникредит булбанк " ще се отпускат заеми с оптимален размер 3,6 милиона, предопределени за рефинансиране на отговорности, зародили преди не повече от 60 дни, още веднъж през комерсиалните банки и ориентирана към дребни и приблизително огромни предприятия.

Финансовият министър напомни, че през " Фонда на фондовете " могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лв., предопределени главно за подкрепяне на дребни и междинни предприятия, като там е вероятен гратисен интервал и лихвена дотация. Инструментът към този момент работи и е наличен, уточни министърът. Може да се употребява през ПИБ. Гратисният интервал е до 24 месеца с лихвени равнища. По думите на Горанов, лихвите са доста под пазарните.
Работи се взаимно с Министерство на труда и обществената политика за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране, сподели още той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР